• Japońska zielona herbata

  • Pakujemy na prezenty

Granola z matcha


PRZEPIS NA GRANOLĘ Z HERBATĄ MATCHA


Nasza granola to mieszanka płatków owsianych, herbaty matcha, orzechów, wiórków kokosowych, migdałów i syropu klonowego zapiekana do chrupkości. 

Najlepsza z jogurtem na śniadanie!

Przepis na granolę z herbatą matcha pochodzi od mojej japońskiej przyjaciółki, użytkowniczki Instagrama @yuhi0821,  która wypieka nie takie tylko cuda.

Granola z matcha


Składniki:

Płatki owsiane 150g

Matcha 10g

Szczypta soli

Olej 40g

Syrop klonowy 70g

Wiórki kokosowe 20g

Płatki migdałowe 20g


Wszystkie składniki dodawać do miski w tej kolejności (ważne!) i wymieszać. Aby ułatwić sobie pracę, miskę z zawartością postawić na wadze kuchennej i dolewać olej + syrop klonowy według wagi w gramach. W ten sposób dobrze kontrolujemy ilość dodawanych składników i mamy mniej naczyń do mycia :) ! 

Rozsypać tak wymieszane płatki na papierze do pieczenia na warstwę o grubości ok. 1 cm.  Piec przez 30 min w temperaturze 170℃. Aby uniknąć przypalenia, po ok.15 min  przemieszać zawartość i kontynuować pieczenie przez pozostałą część czasu.

Do pieczonych składników można dodać orzechy i zmieniać zawartość według własnych upodobań. Nie należy jednak rezygnować z wiórków kokosowych, bo one dobrze się komponują z matchą i nadają mieszance jej charakter.

Po zakończeniu pieczenia można dodać ulubione suszone owoce np. żurawinę, suszone truskawki i inne.

Smacznego!


Granola z matcha


Granola z matcha


Więcej o herbacie matcha dowiesz się tutaj CO TO JEST MATCHA i tutaj MATCHA - WŁAŚCIWOŚCI