• Japońska zielona herbata

  • Pakujemy na prezenty

mugicha

*

Mugicha to prażona herbata jęczmienna. Jest bogata w witaminy i przeciwutleniacze, nie zawiera cukru, a przede wszystkim nie zawiera kofeiny. Stąd jej popularność wśród małych dzieci, kobiet w ciąży i osób unikających kofeiny. Ma ona charakterystyczny prażony zapach i smak, z lekko gorzką nutą.

Na zimno z lodem jest bardziej orzeźwiająca niż sama woda.

Herbatka jęczmienna mugicha to coś, czego pragniesz w upalny dzień. Japończykom najczęściej kojarzy się ona z upalnym i wilgotnym japońskim latem, kiedy to pijana na zimno z lodem pozwala przetrwać dokuczliwe upały. Wszystkie japońskie dzieci wychowane są na herbatce jęczmiennej, którą pijają zamiast słodkich soków i innych napojów. Mugicha to smak japońskiego lata i smak japońskiego dzieciństwa.

Jak przygotować herbatę mugicha?

Mugicha może być spożywana na gorąco lub na zimno, w zależności od preferencji czy pory roku.

Parzenie na gorąco

Ziarna lub torebki herbaty zalewamy wrzątkiem i parzymy ok. 5 min. Wyrzucamy torebkę. 

Taką herbatę można potem ostudzić i trzymać w naczyniu w lodowce. Serwując ją na zimno można dodać do szklanek kostki lodu.

Parzenie na zimno, tzw. cold brew

Torebkę herbaty zalewamy zimną wodą i trzymamy od jednej do kilku godzin w lodówce. Wyrzucamy torebkę i pijemy herbatę na zimno.

Mugicha parzona na zimno jest jaśniejsza w kolorze i lżejsza w smaku.