Indeks: MC-1

Marka: Osada Tea Japan

Matcha ceremonialna ekologiczna HAMANASU 30g

Recenzje: 0

Wysokiej jakości matcha do codziennego użytku. Pochodzi z pierwszego zbioru. Pełna naturalnego słodkiego smaku umami,  pozbawiona goryczki. Ze względu na korzystną cenę polecamy herbatę Matcha Ceremonialna Ekologiczna HAMANASU do codziennego picia z wodą i jako matcha latte, a także jako dodatek do zdrowych napojów. 

Cena 27,50 zł Cena podstawowa 55,00 zł
Więcej
W magazynie
Wszystkie bestsellery
  • Japońska zielona herbata

Czekolada matcha - przepis


Czekolada o smaku matcha

Czy próbowaliście kiedyś czekolady o smaku matcha? Istnieje wiele przepisów na taką czekoladę, ale my zaczniemy dzisiaj od najprostszego. Jako bazy użyjemy tutaj białej czekolady, do której dodamy proszku matcha. Do dekoracji można użyć dowolnych dodatków, według fantazji i upodobań. Ja dodałam suszonych truskawek, bo kolor pięknie się komponuje a ich lekko kwaśny smak dobrze współgra ze słodyczą czekolady.


Czekolada matcha - przepis



Co będzie nam potrzebne do przygotowania czekolady matcha?

Matcha

Jak zwykle w przypadku przepisów kulinarnych wybieramy tańszą, średniej jakości matchę ceremonialną lub wysokiej jakości matchę kulinarną. Matchę ceremonialną najwyższej jakości rezerwujemy do przyrządzania do picia z wodą. Zwracamy uwagę czy  matcha ma ładny, żywy kolor. Unikamy niskiej jakości matcha o kolorze żółto-brązowym, bo jest bezwartościowa.


Dwie tabliczki białej czekolady

Można użyć dowolnej białej czekolady, ale warto wybrać taką lepszej jakości. Dobrej jakości biała czekolada zawiera tłuszcz kakaowy (nie roślinny) i jest kremowego koloru.


Suszone truskawki

Liofilizowane, inaczej suszone mrozem. Będą pokruszone i użyte do posypania masy czekoladowej. Resztę można zużyć do mieszanek herbacianych oraz porannego musli.


Papier i blacha do pieczenia


Miska i łyżka do mieszania masy


Sitko do matcha 


Garnek do topienia czekolady w kąpieli wodnej


Czekolada matcha - przepis



Jak przyrządzić czekoladę matcha?


Składniki (porcja dla 2 osób)


2 tabliczki dobrej jakości białej czekolady

1 łyżeczka matcha 

kilka suszonych truskawek (liofilizowanych)


Czekolada matcha - przepis


Wskazówki


  1. Białą czekoladę siekamy na drobne kawałki, wsypujemy do suchej, szklanej lub metalowej miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 

  2. Kąpiel wodna - stawiamy miskę nad garnkiem z lekko wrzącą wodą i czekamy, aż czekolada roztopi się pod wpływem pary wodnej.  Miska z czekoladą nie może dotykać wrzącej wody. Czekolada powinna roztapiać się powoli, bo roztapiana zbyt szybko lub w zbyt wysokiej temperaturze rozwarstwi się i przypali. Biała czekolada roztapia się najtrudniej i najszybciej przypala ze wszystkich czekolad. Nigdy nie topimy czekolady bezpośrednio w garnuszku.

  3. Do miski z roztopioną czekoladą przesiewamy przez sitko (aby uniknąć grudek) czubatą łyżeczkę herbaty matcha. Dokładnie mieszamy czekoladę z proszkiem matcha. Przesiana matcha bardzo łatwo i ładnie miesza się z czekoladą.

  4. Na blachę do ciasteczek rozkładamy papier do pieczenia i wykładamy masę czekoladową. Posypujemy kruszonymi, suszonymi truskawkami. 

  5. Gotową czekoladę wstawiamy do lodówki na ok. 30 min aby stwardniała. Kroimy na kawałki. Przechowujemy w lodówce.

Rada

Zamiast truskawek można użyć suszonych malin, płatków migdałowych, wiórków kokosowych, grubej soli morskiej, kruszonej mięty czy innych dodatków. Wszystko zależy od naszej fantazji i upodobań.

Czekolada matcha - przepis

Śledź nas na Facebooku