Indeks: MC-1

Marka: Osada Tea Japan

Matcha ceremonialna ekologiczna KAKITSUBATA 30g

Recenzje: 4

Wysokiej jakości matcha do codziennego użytku. Pochodzi z pierwszego zbioru. Pełna naturalnego słodkiego smaku umami,  pozbawiona goryczki. Ze względu na korzystną cenę polecamy herbatę Matcha Ceremonialna Ekologiczna KAKITSUBATA do codziennego picia z wodą i jako matcha latte, a także jako dodatek do zdrowych napojów. 

Cena 57,00 zł
Więcej
W magazynie
Wszystkie bestsellery
  • Japońska zielona herbata

  • Pakujemy na prezenty

zielona herbata genmaicha zielona herbata genmaicha


Co to jest genmaicha?

Genmaicha jest mieszanką dojrzałych liści zielonej herbaty i prażonego ryżu, który nadaje jej specyficzny aromat i smak. Równoważy ona cierpkość zielonej herbaty z orzechowym smakiem palonego ryżu.

Jest to herbata uznawana za mieszankę według naszych, europejskich metod klasyfikacji herbat. Sami Japończycy uważają ją za rodzaj japońskiej zielonej herbaty, a nie mieszankę. Być może ma na to wpływ fakt, że istnieje ona w Japonii i japońskiej świadomości od tak wielu lat, że uznaje się ją za jedną z tradycyjnych japońskich herbat.

Genmaicha jest jedyną „mieszanką” wśród japońskich herbat - w Japonii pije się zwykle czyste zielone herbaty i tylko  genmaicha jest wyjątkiem od tej reguły. Genmaicha wywodzi swą nazwę od japońskiego słowa „genmai”, które oznacza brązowy ryż. Ryż stosowany w tej mieszance jest specjalnie namaczany i parzony, zanim zostanie poddany suszeniu i prażeniu. Po uprażeniu, ryż miesza się z herbatą sencha lub bancha  w proporcjach ok. 50:50.

W przeszłości, mieszanie ryżu z herbatą było sposobem na obniżenie ceny herbaty i była ona najczęściej pijana przez niższe warstwy społeczeństwa. Mówiło się o niej jako o „herbacie biedaków”.  Z czasem jednak stała się ulubionym napojem wszystkich Japończyków i jest obecnie bardzo popularna. 

zielona herbata genmaicha



Właściwości herbaty genmaicha

Herbata genmaicha jest ceniona ze względu na wysoką zawartość minerałów takich jak: magnez, wapń i potas. W przeszłości była często pijana przez mnichów buddyjskich w okresach długich postów.

Wspomaga ona układ trawienny i tradycyjnie podaje się ją do posiłków. My polecamy picie herbaty genmaicha  zwłaszcza do posiłków i po posiłkach. Jej łagodny smak doskonale komponuje się z jedzeniem, a po posiłku odświeża nas i wspomaga trawienie.

Zawartość ryżu powoduje, że herbata jako całość zawiera mało kofeiny. Z tego względu jest odpowiednia dla  dzieci, osób starszych i osób ograniczających spożycie kofeiny. 

Doskonale smakuje zarówno serwowana na ciepło jak  i na zimno (latem). 

Genmaicha ma kolor naparu o jasnożółtej, trawiastej barwie. Ma ona bardzo charakterystyczny aromat prażonego ryżu i lekko orzechowy smak.

zielona herbata genmaicha


Matcha Genmaicha

Na fali popularności herbaty matcha powstała w ostatnich latach odmiana herbaty genmaicha zwana „matcha genmaicha” lub „matcha iri genmaicha”. Powstaje ona wtedy, gdy do herbaty genmaicha dodaje się szczyptę proszku matcha. Powoduje to, że herbata nabiera pięknego, intensywnie zielonego koloru i łagodnego, słodkawego smaku. Słodycz herbaty matcha równoważy tutaj goryczkę zielonej herbaty. Prażony ryż, pod wpływem proszku matcha, przyjmuje kolor zielony. Jest to mieszanka ciesząca się dużą i rosnącą popularnością.


Ciekawostki:

W przeciwieństwie do niektórych droższych rodzajów herbat genmaicha jest zwykle bardziej przystępna cenowo.

Wiele barów w Japonii serwuje koktail składający się z wódki i herbaty genmaicha. Uważa się, że te dwa smaki dobrze ze sobą współgrają. 

zielona herbata genmaicha

Śledź nas na Facebooku