Indeks: MC-1

Marka: Osada Tea Japan

Matcha ceremonialna ekologiczna KAKITSUBATA 30g

Recenzje: 4

Wysokiej jakości matcha do codziennego użytku. Pochodzi z pierwszego zbioru. Pełna naturalnego słodkiego smaku umami,  pozbawiona goryczki. Ze względu na korzystną cenę polecamy herbatę Matcha Ceremonialna Ekologiczna KAKITSUBATA do codziennego picia z wodą i jako matcha latte, a także jako dodatek do zdrowych napojów. 

Cena 57,00 zł
Więcej
W magazynie
Wszystkie bestsellery
  • Japońska zielona herbata

  • Pakujemy na prezenty

zielona herbata hojicha zielona herbata hojicha


Co to jest hojicha?

Hojicha jest prażoną zieloną herbatą. 

W przeciwieństwie do innych zielonych herbat hojicha ma kolor rudo-brązowy. Liście i łodyżki są tu poddane procesowi prażenia, który nadaje naparowi jasnobrązowy kolor oraz wyraźny palony smak.  

Do prażenia wykorzystywane są liście herbaty bancha (herbata z późnego, jesiennego zbioru) lub kukicha (herbata składająca się głównie z łodyżek herbacianych). Bardzo lubiana jest hojicha powstała z prażonej herbaty kukicha - cechuje się ona wówczas niską zawartością kofeiny i ma słodki, karmelowy smak. Liście herbaty praży się w ceramicznym naczyniu w temperaturze ok. 200ºC, a następnie natychmiast schładza. 

W przypadku herbaty hojicha kolor liści i naparu są brązowe, jednak ponieważ produktem wyjściowym do jej uzyskania była zielona herbata - hojicha jest uznawana za herbatę zieloną.

zielona herbata hojicha


Właściwości herbaty hojicha

Hojicha powstaje z części krzewu (liści z późnego zbioru, łodyżek, ogonków), które są naturalnie ubogie w kofeinę - dlatego ona sama też ma niższą zawartość kofeiny niż większość zielonych herbat. Z tego powodu może być podawana dzieciom, osobom starszym oraz pijana na noc. Podawana do wieczornego posiłku nie będzie sprawiała problemów z zaśnięciem.

Hojichę, podobnie jak genmaichę, często podaje się w Japonii do posiłków. Bardzo dobrze komponuje się ona z potrawami bogatymi w tłuszcz.

Latem hojicha jest wyśmienita serwowana na zimno, z lodem.


Jak przyrządzać herbatę hojicha?

Smak herbaty hojicha, jak w przypadku wszystkich zielonych herbat, będzie zależał w dużej mierze od temperatury i czasu parzenia. Zaleca się aby parzyć ją wyższą temperaturą (90ºC) ale przez krótszy czas niż pozostałe herbaty (poniżej 1 minuty).

W porównaniu do roślinnych smaków innych zielonych herbat hojicha ma bardzo drzewny smak. Dzięki niskiej zawartości kofeiny jest prawie zupełnie pozbawiona goryczki, o słodkawym, dymnym smaku. Niektórzy dopatrują się w nim karmelowo-orzechowych nut. Przy całej swojej wyrazistości smaku pozostaje on jednak lekkim - dlatego hojicha będzie smakowała większości osób.


Ciekawostki:

Hojichę można przyrządzić ze spienionym mlekiem jako hojicha latte. Możemy do tego użyć herbaty hojicha w proszku lub bardzo mocnego naparu herbaty liściastej.

zielona herbata hojicha

Śledź nas na Facebooku