Indeks: MC-1

Marka: Osada Tea Japan

Matcha ceremonialna ekologiczna KAKITSUBATA 30g

Recenzje: 4

Wysokiej jakości matcha do codziennego użytku. Pochodzi z pierwszego zbioru. Pełna naturalnego słodkiego smaku umami,  pozbawiona goryczki. Ze względu na korzystną cenę polecamy herbatę Matcha Ceremonialna Ekologiczna KAKITSUBATA do codziennego picia z wodą i jako matcha latte, a także jako dodatek do zdrowych napojów. 

Cena 57,00 zł
Więcej
W magazynie
Wszystkie bestsellery
  • Japońska zielona herbata

  • Pakujemy na prezenty

zielona herbata kukicha


Co to jest kukicha?

Kukicha jest herbatą składającą się z głównie z suszonych łodyżek i ogonków herbacianych. Nazwa tej herbaty wywodzi się od japońskiego słowa „kuki”, oznaczającego łodygi.

Kukicha jest wyjątkowa, ponieważ składa się z części krzewu, które nie są normalnie wykorzystywane do produkcji zielonych herbat. Gałązki i łodyżki tworzące tą herbatę pochodzą z procesu wytwarzania wysokiej jakości sencha lub matcha, podczas produkcji których  usuwa się właśnie ogonki i łodyżki. Są one produktem ubocznym wytwarzania tych herbat, a jednak kukicha jest herbatą bardzo cenioną i mającą wiele cennych właściwości, których inne herbaty nie posiadają w tym stopniu.

Dobrej jakości kukicha jest mniej cierpka niż sencha i może być przyjemniejsza do spożywania dla osób dopiero zaczynających swą przygodę z zielonymi herbatami lub dla osób preferujących słodsze smaki. Polecana dla osób, dla których sencha jest zbyt intensywna. W naszym sklepie jest to jedna z najbardziej polecanych przez nas herbat.

zielona herbata kukicha


Właściwości herbaty kukicha

Kukicha ma wszystkie właściwości i zalety zielonej herbaty, jednak prawie nie zawiera teiny (teina to kofeina występująca w herbacie). Teina gromadzi się głównie w liściach krzewu herbacianego, a tylko w bardzo niewielkich ilościach w gałązkach i łodyżkach, z których składa się kukicha. Jest ona herbatą łagodną, a ponieważ zawiera bardzo mało kofeiny może być spożywana o każdej porze dnia.

Z powodu niskiej zawartości kofeiny kukicha jest dobrym wyborem dla wegan i innych osób ograniczających kofeinę w swojej diecie.

Kukicha cechuje się słodkim smakiem, ponieważ jest bogata w cenny aminokwas L-teaninę. L-teanina jest naturalnie wytwarzana w korzeniach rośliny, a następnie transportowana do liści przez łodygi. Kukicha, składająca się z łodyżek i ogonków herbacianych jest naturalnie bogata w ten aminokwas. L-teanina ma odprężający, relaksujący wpływ na organizm.

Kukicha jest jedną z preferowanych herbat w diecie makrobiotycznej. Twórca makrobiotyki, George Ohsawa, wśród wszystkich herbat poleca właśnie kukichę  i promuje jej pozytywny wpływ na organizm. To on właśnie odkrył herbatę kukicha dla zachodniego świata. Kukicha jest bogata w witaminy (zwłaszcza witaminę C) i minerały, oraz ma wysoką zawartość wapnia. Kukicha ma lekko zasadowy odczyn i w diecie makrobiotycznej uważana jest za napój, który pomaga w walce z zakwaszeniem organizmu.


Jak parzyć herbatę kukicha?

Podobnie jak w przypadku parzenia wszystkich zielonych herbat, sekret właściwości i smaku herbaty kukicha tkwi tkwi w sposobie jej parzenia. 

Kukicha najlepiej smakuje parzona w temperaturze 70-80ºC przez ok. 1 minutę.

Dobrze zaparzona kukicha ma żółto-złotą barwę i lekko orzechowy, słodki smak.

zielona herbata kukicha

Śledź nas na Facebooku