Indeks: MC-1

Marka: Osada Tea Japan

Matcha ceremonialna ekologiczna KAKITSUBATA 30g

Recenzje: 4

Wysokiej jakości matcha do codziennego użytku. Pochodzi z pierwszego zbioru. Pełna naturalnego słodkiego smaku umami,  pozbawiona goryczki. Ze względu na korzystną cenę polecamy herbatę Matcha Ceremonialna Ekologiczna KAKITSUBATA do codziennego picia z wodą i jako matcha latte, a także jako dodatek do zdrowych napojów. 

Cena 57,00 zł
Więcej
W magazynie
Wszystkie bestsellery
  • Japońska zielona herbata

  • Pakujemy na prezenty

Lody matcha




Matcha affogato 


Czy czasami brakuje Wam tego cudownego, lekko gorzkawego smaku matcha? 

Pomimo, że często piję herbatę matcha to czasami jeszcze zatęsknię za gorzkawym smakiem zielonej czekolady czy lodów matcha. Jeśli nie mam akurat pod ręką niczego o tym smaku, ani wiele czasu na przygotowanie, szybko robię polewę o smaku matcha do lodów waniliowych lub śmietankowych. 

Lody matcha


Słowem wstępu jeszcze parę słów o przygotowaniu herbaty matcha. Możemy ją przygotowywać i spożywać w dwóch formach: matcha rzadka (usucha) i matcha gęsta (koicha). Na co dzień pijemy matchę w formie rzadkiej,  wymieszaną z większą ilością wody, z kremową pianką na wierzchu. Na specjalne, ceremonialne okazje przygotowujemy matchę w formie gęstej - z niewielką ilością wody, o konsystencji podobnej do roztopionej czekolady, bez pianki na powierzchni.

Dzisiejszą polewą do lodów będzie matcha w formie gęstej. Jej trochę gorzki smak (jest gęsta, bardzo skondensowana) wspaniale komponuje się ze słodyczą lodów.


Co będzie nam potrzebne do przygotowania matcha affogato?

Matcha

Wybierzcie tańszą, niższej jakości matcha kulinarną. Matchę najwyższej jakości  zachowujemy do przyrządzania z wodą do picia. Do lodów, ciast, czekolady  i innych stosujemy matchę kulinarną. Zwracamy uwagę czy ma ładny, żywy, zielony kolor. Unikamy bardzo niskiej jakości matcha o kolorze żółto-brązowym. Pamiętamy, też że zwykła sproszkowana zielona herbata to nie matcha.

Lody śmietankowe lub waniliowe

Czarka do matcha

Zamiast czarki można użyć odpowiedniej miseczki do wymieszania matcha z wodą.

Miotełka do matcha

Zamiast bambusowej miotełki można użyć kuchennej, metalowej (uwaga, aby nie porysować naczyń przy mieszaniu) lub po prostu łyżki.

Sitko

Koniecznie przesiać matcha przez sitko, aby uniknąć grudek i uzyskać ładną konsystencję polewy.

Lody matcha



Jak przyrządzić matcha affogato?


Składniki (na 1 porcję/ dla 1 osoby)

2 gałki lodów śmietankowych lub waniliowych

1 łyżeczka matcha

2 łyżeczki wody

Wskazówki

  1. Przesiewamy matcha przez sitko do czarki. 
  2. Zalewamy lekko przestudzoną wodą (ok. 80℃) i bardzo dokładnie mieszamy miotełką lub łyżką. Jeśli polewa jest za gęsta dodajemy 1 łyżeczkę wody więcej. Odmierzamy dokładnie i dodajemy po troszeczku. Zalanie wrzątkiem spowoduje, że matcha będzie bardzo gorzka.
  3. Nakładamy lody do pucharków, dodajemy na wierzch polewę i serwujemy. Można schłodzić pucharki przed podaniem, aby lody nie roztopiły się za szybko.

Rada

Jeśli lubimy eksperymenty możemy serwować polewę matcha z innymi smakami np.   lodami orzechowymi, imbirowymi czy o smaku zielonej herbaty, aby wzmocnić efekt.

Lody matcha


Więcej o herbacie matcha dowiesz się tutaj CO TO JEST MATCHA i tutaj MATCHA - WŁAŚCIWOŚCI