Indeks: MC-1

Marka: Osada Tea Japan

Matcha ceremonialna ekologiczna KAKITSUBATA 30g

Recenzje: 4

Wysokiej jakości matcha do codziennego użytku. Pochodzi z pierwszego zbioru. Pełna naturalnego słodkiego smaku umami,  pozbawiona goryczki. Ze względu na korzystną cenę polecamy herbatę Matcha Ceremonialna Ekologiczna KAKITSUBATA do codziennego picia z wodą i jako matcha latte, a także jako dodatek do zdrowych napojów. 

Cena 57,00 zł
Więcej
W magazynie
Wszystkie bestsellery
  • Japońska zielona herbata

  • Pakujemy na prezenty


matcha parzenie

Dobrze przyrządzona herbata matcha powinna być jasnozielonego koloru, bez grudek i pokryta  gładką pianką z drobnymi bąbelkami powietrza. Taka pianka nada herbacie kremową konsystencję i co za tym idzie - przyjemny smak. Pianka nie powinna składać się z dużych pęcherzyków powietrza. 

Jak parzyć herbatę matcha?


Matcha - jak parzyć?

  1. Zagotować wodę i ostudzić ją do ok. 80°C (można otworzyć czajnik i chwilę odczekać).
  2. W międzyczasie ogrzać czarkę - wlać trochę gorącej wody do czarki i włożyć do wody miotełkę bambusową, aby zmiękły jej końcówki. Poruszać czarką tak, aby woda ogrzała jej ścianki. Wylać wodę i wytrzeć czarkę do sucha.
  3. Do czarki przesypać przez sitko ok. 2g herbaty matcha (0,5-1 normalnej łyżeczki do herbaty lub 2  łyżeczki bambusowe). Koniecznie należy użyć sitka - unikniemy grudek, ułatwi nam to wymieszanie herbaty i nada jej przyjemną kremową konsystencję. Zamiast japońskiej czarki można użyć każdej innej miseczki o umożliwiającym dobre wymieszanie kształcie; znakomicie nada się do tego polska ceramika.
  4. Do czarki wlać troszeczkę wody (ok. 3 łyżki) i przy pomocy miotełki dobrze rozpuścić proszek tak, aby nie było grudek. Następnie dolać wody do 1/3 wysokości czarki i mieszać herbatę miotełką do czasu powstania pianki na powierzchni. Mieszamy szybko wykonując ręką zygzakowate ruchy w kształcie litery M lub W. Czynność ta wymaga trochę wprawy :) .
  5. Herbatę można również przyrządzić w szklance, a zamiast miotełki użyć spieniacza do mleka. Herbatę należy wówczas przesypać przez sitko do szklanki (najlepiej wysokiej), dodać wodę i mieszać spieniaczem do mleka. Nie należy używać spieniacza do mleka w czarkach - mogą zostać porysowane i uszkodzone. Lepiej wówczas spienić herbatę w szklance i następnie przelać do czarki.

RADA:

Dobrej jakości matcha ceremonialna jest pełna umami i spożywamy ją tylko z wodą. Nie ma potrzeby słodzenia jej miodem lub innymi dodatkami.

Matcha parzenie



Jak przyrządzić matcha latte?

Matcha latte to również znakomity sposób na delektowanie się herbatą matcha. Sposób przyrządzenia jest taki sam, jak w przypadku herbaty matcha - należy jednak użyć trochę więcej proszku.

  1. Wsypać przez sitko do czarki ok. 1 łyżeczki herbaty matcha.
  2. Zalać proszek najpierw niewielką ilością wody (80°C) i dobrze wymieszać, tak aby nie było grudek. Dolać wody i dobrze wymieszać całość. W tym przypadku nie musimy robić pianki na powierzchni herbaty, wystarczy ją dobrze wymieszać - ale ja osobiście lubię piankę ze względu na jej kremową konsystencję
  3. Dolać spienionego mleka i lekko wymieszać. Smacznego!

RADA:

Do przyrządzania matcha latte wystarczy nam matcha ceremonialna średniej lub niższej jakości.

zielona herbata matcha



    

    
      
    

    
      
    

  

Śledź nas na Facebooku