Indeks: MC-1

Marka: Osada Tea Japan

Matcha ceremonialna ekologiczna KAKITSUBATA 30g

Recenzje: 4

Wysokiej jakości matcha do codziennego użytku. Pochodzi z pierwszego zbioru. Pełna naturalnego słodkiego smaku umami,  pozbawiona goryczki. Ze względu na korzystną cenę polecamy herbatę Matcha Ceremonialna Ekologiczna KAKITSUBATA do codziennego picia z wodą i jako matcha latte, a także jako dodatek do zdrowych napojów. 

Cena 57,00 zł
Więcej
W magazynie
Wszystkie bestsellery
  • Japońska zielona herbata

  • Pakujemy na prezenty

Właściwości herbaty matcha


Matcha jest bardzo silnym antyoksydantem. Antyoksydanty (przeciwutleniacze) to związki chemiczne usuwające z organizmu nadmiar wolnych rodników. Wolne rodniki, gdy jest ich za dużo, uszkadzają zdrowe komórki i przyczyniają się do występowania wielu chorób min. nowotworów, cukrzycy, chorób układu krążenia. Antyoksydanty oczyszczają organizm z nadmiaru tych wolnych rodników i chronią nas przed stresem oksydacyjnym.

Zielona herbata jest źródłem dwóch zasadniczych rodzajów związków: kofeiny (w odniesieniu do herbaty określanej jako teina) i związków polifenolowych (w odniesieniu do zielonej herbaty nazwanych katechinami). Katechiny to właśnie naturalne przeciwutleniacze zawarte w herbacie. Wśród nich liczną grupę stanowią: galusan epigallokatechiny (EGCG), epikatechina (EC), galusan epikatechiny (ECG) i epigallokatechina (EGC). Spośród zielonych herbat najwięcej kofeiny i katechin zawiera herbata matcha.

Ponadto, zielona herbata, w tym matcha, jest również źródłem witaminy C, B1 , B2 , PP, K i A, i związków nieorganicznych – potasu, wapnia, magnezu, glinu, manganu, żelaza oraz śladowych ilości niklu, kobaltu, cynku, miedzi, kadmu i fluoru. 

matcha właściwości


Dlaczego warto pić matchę? 


Matcha jest bogata w antyoksydanty, zwłaszcza słynny galusan epigallokatechiny (EGCG). Pijąc matchę spożywamy w formie sproszkowanej całe liście herbaty - jeden kubek herbaty matcha to odpowiednik 10 kubków zielonej herbaty pod względem zawartości antyoksydantów. 

Ponadto, matcha zawiera dużo kofeiny, o stymulującym działaniu i aminokwas L-teaninę, o działaniu relaksującym. Matcha zatem, jednocześnie dodaje nam energii i powoduje, że czujemy się odprężeni. Przypływ energii po wypiciu filiżanki matcha jest stabilniejszy niż w przypadku stymulacji kofeiną pochodzącą z kawy - rozkłada on się bardziej równomiernie w czasie, nie ma nagłego skoku a następnie spadku poziomu energii. Dzieje się tak, ponieważ uspakajająca L-teanina równoważy pobudzające działanie kofeiny i zapewnia spokojną energię. Jednym z pierwszych zastosowań herbaty matcha było jej wykorzystywanie przez japońskich mnichów podczas medytacji - dzięki herbacie matcha mogli oni pozostać czujni przez długie godziny.

Jeśli pijemy herbatę matcha dla jej wartości odżywczych to warto zainwestować w wysokiej jakości i ekologiczną herbatę matcha. Taka herbata jest nie tylko pełna smaku umami, ale otrzymujemy w niej dużą dawkę aminokwasów (w tym relaksującą L-teaninę) i innych składników odżywczych. Wysokiej jakości matcha nie ma gorzkiego i trawiastego smaku, charakterystycznego dla herbat niższej jakości. Lepsze techniki mielenia stosowane do produkcji wysokiej jakości herbat matcha generują mniej ciepła, co pozwala zachować więcej składników odżywczych i przeciwutleniaczy.


RADA:

  1. Najlepszy czas na picie herbaty matcha to poranek lub popołudnie. 
  2. Nigdy nie należy spożywać herbaty matcha na pusty żołądek (może podrażnić nam żołądek).


matcha właściwości

Śledź nas na Facebooku