Indeks: MC-1

Marka: Osada Tea Japan

Matcha ceremonialna ekologiczna KAKITSUBATA 30g

Recenzje: 4

Wysokiej jakości matcha do codziennego użytku. Pochodzi z pierwszego zbioru. Pełna naturalnego słodkiego smaku umami,  pozbawiona goryczki. Ze względu na korzystną cenę polecamy herbatę Matcha Ceremonialna Ekologiczna KAKITSUBATA do codziennego picia z wodą i jako matcha latte, a także jako dodatek do zdrowych napojów. 

Cena 57,00 zł
Więcej
W magazynie
Wszystkie bestsellery
  • Japońska zielona herbata

  • Pakujemy na prezenty



zielona herbata




Zielona herbata

Wszystkie rodzaje herbat pochodzą z liści tej samej rośliny - wiecznie zielonego krzewu camellia sinensis. Odmiany używane do uprawy herbaty to camellia sinensis sinensis i camellia sinensis assamica. 

Główne rodzaje herbat to: zielona herbata, czarna herbata i herbata oolong - różnią się one pomiędzy sobą poziomem utlenienia liści. Czarna herbata jest w pełni utleniona, herbata oolong jest częściowo utleniona, a zielona herbata jest herbatą nieutlenioną (w dokumentacji np. importowej widnieje pod nazwą „niefermentowana”). 

W liściach każdej herbaty, tuż po zerwaniu rozpoczyna się proces utleniania. W przypadku zielonej herbaty, natychmiast po zbiorze stosuje się zabiegi mające powstrzymać ten proces. Aby zdezaktywować enzymy biorące udział w procesie oksydacji liście należy poddać działaniu  wysokiej temperatury. W tym celu liście herbaty poddawane są działaniu pary wodnej (Japonia) lub prażone na patelniach (Chiny). Proces utleniania zostaje zatrzymany,  liście zachowują swój zielony kolor a kolor naparu również będzie w odcieniach zieleni - stąd nazwa „zielona herbata”.

Dzięki temu, że liście zielonej herbaty nie przeszły procesu utleniania zostaje zachowany w nich bardzo ważny składnik - silny przeciwutleniacz galusan epigallokatechiny-3 (EGCG). W przypadku gdy dochodzi do procesu utleniania składnik ten zostaje utracony.

Japońska zielona herbata również pochodzi z krzewu camellia sinensis. Różne rodzaje japońskiej zielonej herbaty powstają na skutek różnic w metodach uprawy i przetwarzania liści tego krzewu.

Jak już zostało wspomniane, cechą charakterystyczną japońskiej zielonej herbaty, odróżniającą ją od chińskiej, jest jej sposób obróbki, polegający na poddawaniu listków herbaty działaniu pary wodnej. Odbywa się to zaraz po zerwaniu liści i ma na celu zatrzymanie procesu utleniania herbaty. W przypadku chińskiej zielonej herbaty zatrzymanie utleniania odbywa się  poprzez prażenie listków na patelniach. Ten początkowy etap produkcji zielonej herbaty - poddawanie liści działaniu pary wodnej w celu zatrzymania utleniania - stanowi główną przyczynę różnicy w smaku pomiędzy herbatami japońskimi i chińskimi. Japońska zielona herbata dzięki temu procesowi ma bardziej świeży, roślinny (niektórzy mówią trawiasty) smak i bardziej zielony kolory naparu.



Japońska zielona herbata - rodzaje

 



Sencha

zielona herbata sencha  zielona herbata sencha


Sencha jest najbardziej popularnym rodzajem japońskiej herbaty. Jej liście są uprawiane w pełnym słońcu (nie są zacieniane w trakcie uprawy, jak np. w przypadku herbaty matcha). Po zebraniu liście poddawane są działaniu pary wodnej, aby zatrzymać utlenianie,  a następnie rolowane w drobne igiełki i suszone. Przygodę z zielonymi herbatami polecamy zacząć właśnie od tej herbaty.

Więcej tutaj SENCHA

 

Matcha

zielona herbata matcha  zielona herbata matcha


Matcha to wysokogatunkowa sproszkowana zielona herbata. Jej procedura wytwarzania jest bardzo pracochłonna. Na ok. 3 tygodnie przed zbiorami krzewy są zacieniane specjalnymi matami i w ten sposób dopływ światła jest odcinany w ok. 90%. Powoduje to, że roślina zwalnia swój wzrost, gromadzi w liściach więcej chlorofilu i cennych składników, a mniej tanin. Liście po zbiorze są suszone i ścierane na proszek. Matcha jest bogata w aminokwasy (w tym L-teaninę), witaminy i minerały. Z powodu dużej zawartości katechin (związków polifenolowych) ma silne właściwości antyoksydacyjne. Matcha cechuje się również najwyższą zawartością kofeiny wśród japońskich herbat.

Więcej tutaj CO TO JEST MATCHA i tutaj MATCHA - WŁAŚCIWOŚCI

 

Genmaicha

zielona herbata genmaicha  zielona herbata genmaicha


Genmaicha jest mieszanką dojrzałych liści zielonej herbaty i prażonego ryżu, ktory nadaje jej specyficzny zapach i smak. Cechuje się niską zawartością kofeiny i można ją pić na noc.

Więcej tutaj GENMAICHA

 

Matcha Genmaicha

zielona herbata matcha genmaicha  zielona herbata matcha genmaicha


Matcha Genmaicha jest to mieszanka herbat genmaicha (liście zielonej herbaty + prażony ryż) oraz matcha. Zawartość proszku matcha nadaje herbacie piękny zielony kolor oraz łagodny, słodkawy smak. Jest to mieszanka ciesząca się dużą popularnością.

Więcej tutaj GENMAICHA

 

Hojicha

zielona herbata hojicha  zielona herbata hojicha


Hojicha jest prażoną zieloną herbatą. W przeciwieństwie do innych zielonych herbat hojicha ma kolor brązowy. Liście i łodyżki są tu poddane procesowi prażenia, który nadaje naparowi jasnobrązowy kolor oraz wyraźny palony smak. Hojicha cechuje się niską zawartością kofeiny i jest często pijana przez dzieci. Można ją również pić na noc.

Więcej tutaj HOJICHA

 

Kukicha

zielona herbata kukicha  zielona herbata kukicha


Kukicha jest herbatą składającą się z głównie z suszonych łodyżek i ogonków herbacianych. Cechuje się niską zawartością kofeiny. Jest herbatą łagodną i może być spożywana o każdej porze dnia. Polecana dla osób, dla których sencha jest zbyt intensywna.

Więcej tutaj KUKICHA

Śledź nas na Facebooku