Indeks: MC-1

Marka: Osada Tea Japan

Matcha ceremonialna ekologiczna KAKITSUBATA 30g

Recenzje: 4

Wysokiej jakości matcha do codziennego użytku. Pochodzi z pierwszego zbioru. Pełna naturalnego słodkiego smaku umami,  pozbawiona goryczki. Ze względu na korzystną cenę polecamy herbatę Matcha Ceremonialna Ekologiczna KAKITSUBATA do codziennego picia z wodą i jako matcha latte, a także jako dodatek do zdrowych napojów. 

Cena 57,00 zł
Więcej
W magazynie
Wszystkie bestsellery
  • Japońska zielona herbata

  • Pakujemy na prezenty

zielona herbata sencha


Co to jest sencha?

Sencha jest najbardziej znaną i najczęściej pijaną japońską zieloną herbatą. Stanowi ona 70-80% wszystkich produkowanych w Japonii herbat. 

Przy jej produkcji jest stosowana najbardziej standardowa metoda przetwarzania herbat - liście poddawane są działaniu pary wodnej przez kilka sekund (krócej niż minutę), a następnie rolowane w drobne igiełki i suszone.

Tradycyjnie smak zielonej herbaty opisuje się za pomocą określeń takich jak: słodycz, bogactwo smaku, świeżość, cierpkość czy goryczka. Smak zielonej herbaty będzie różny w zależności od rodzaju herbaty, ale także w zależności od rodzaju wody użytej do parzenia, temperatury wody i czasu parzenia herbaty. Pod wpływem tych czynników główne składniki zawarte w liściach herbaty (minerały, polifenole, aminokwasy, witaminy) będą reagować i aktywować się inaczej.

zielona herbata sencha


Jak smakuje sencha?

Idealny kolor naparu herbaty sencha to zielono-złoty. Smak zależy w dużej mierze od temperatury wody użytej do parzenia herbaty i czasu parzenia. Przy wodzie o temperaturze ok. 70-80ºC i czasie parzenia ok. 50 sekund sencha będzie łagodna i pełna umami (polecamy taką właśnie temperaturę). Jeżeli użyjemy wody o temperaturze wyższej niż 80ºC napar nabierze lekko cierpkiego smaku (szybciej wytrącą się katechiny, które dodadzą naparowi goryczki). Dobrze zaparzona sencha jest bardzo odświeżająca i ma przyjemny słodko-cierpki smak.

Japończycy wyróżniają jeszcze smak „umami”, który jest ważną częścią japońskiej kultury kulinarnej. Nie ma oficjalnego tłumaczenia słowa umami. Można go tylko opisać jako łagodny i trwały posmak, pozostający po spożyciu czegoś pysznego. Wysokiej jakości sencha powinna być pełna smaku umami.

zielona herbata sencha


Sencha parzona na zimno „cold brew”

Sencha jest doskonała również parzona na zimno, tzw. „cold brew” (patrz przepisy). Ma ona wówczas wyjątkowo łagodny, a jednocześnie bogaty smak. Ponieważ w tym sposobie parzenia nie można zepsuć naparu nieodpowiednią temperaturą lub czasem parzenia, mamy możliwość odkrycia bardzo przyjemnych dla nas smaków.  Każdy powinien przynajmniej raz spróbować tego sposobu parzenia herbaty sencha.

Ponadto, wysokiej jakości sencha jest herbatą bardzo delikatną i elegancką. Z tego powodu  jest czasami pijana w kieliszkach do wina. My polecamy ten sposób picia zwłaszcza w przypadku herbaty sencha parzonej na zimno.

zielona herbata sencha

Śledź nas na Facebooku