Indeks: MC-1

Marka: Osada Tea Japan

Matcha ceremonialna ekologiczna KAKITSUBATA 30g

Recenzje: 4

Wysokiej jakości matcha do codziennego użytku. Pochodzi z pierwszego zbioru. Pełna naturalnego słodkiego smaku umami,  pozbawiona goryczki. Ze względu na korzystną cenę polecamy herbatę Matcha Ceremonialna Ekologiczna KAKITSUBATA do codziennego picia z wodą i jako matcha latte, a także jako dodatek do zdrowych napojów. 

Cena 57,00 zł
Więcej
W magazynie
Wszystkie bestsellery
  • Japońska zielona herbata

  • Pakujemy na prezenty

JAK PARZYĆ ZIELONĄ HERBATĘ?


Zielona herbata - jak parzyć?


Zielona herbata cieszy się coraz większą popularnością, jednak sporo osób zniechęca się do niej po pierwszym spróbowaniu, bo wydaje im się zbyt gorzka czy niesmaczna .

Tymczasem dobrze zaparzona zielona herbata jest delikatna, słodkawa i aromatyczna. 

Parzenie zielonej herbaty nie jest trudne. Gdzie więc tkwią przyczyny tych pierwszych niepowodzeń? 

Być może główną przyczyną jest to, że przenosimy pewne nawyki dotyczące parzenia czarnej herbaty na zieloną herbatę - a mianowicie obie parzymy w ten sam sposób. Tymczasem zielona herbata wymaga przede wszystkim niższej temperatury parzenia (ok. 80℃) i krótszego czasu parzenia (ok. 50 sekund).

To są dwa podstawowe czynniki, od których zależy smak naparu z zielonej herbaty.

Jest, co prawda, jeszcze czynnik nadrzędny, najważniejszy - dobrej jakości liście herbaty. Nie uzyskamy smacznego naparu z taniego, słabej jakości czy po prostu zwietrzałego suszu herbacianego. Nie ma zmiłuj się w tej kwestii. Wiąże się z tym oczywiście cena dobrej zielonej herbaty.

Zielone herbaty, w odróżnieniu od czarnych, są niefermentowane, delikatne i łatwo ulegają utlenianiu z biegiem czasu, przez co pogarszają się ich walory smakowe. Proces ich utleniania został zatrzymany w trakcie produkcji ( w przypadku japońskich herbat  - poprzez poddanie listków działaniu pary wodnej), lecz z biegiem czasu, po otwarciu opakowania, proces utleniania postępuje. Zielone herbaty mają stosunkowo krótkie terminy przydatności do spożycia i bardzo ważny jest ich sposób przechowywania.


Zielona herbata - sklep Zielony Kubek


My sprowadzamy herbaty hermetycznie zapakowane już u producenta i zalecamy spożycie naszej herbaty w ciągu 2 miesięcy od otwarcia opakowania. Można oczywiście pić je długo i po tym terminie, ale należy zdawać sobie sprawę, że ich aromat i smak bedą słabły z biegiem czasu. Lepiej zatem otworzyć jedno opakowanie i spożyć je do końca, a dopiero potem otwierać kolejne.

Jeśli spełnimy te 3 warunki: dobrej jakości liście, parzenie wodą o temperaturze ok. 80℃ i parzenie ok. 50 sekund, to prawdopodobnie bez problemu uzyskamy smaczny, delikatny, aromatyczny napar.

W parzeniu zielonej herbaty dobrze jest kierować się wskazówkami producenta na opakowaniu herbaty. Jest wiele rodzajów herbaty, różna wielkość liści w suszu, różne sezony zbiorów i różne regiony, z których pochodzą. Wskazówki podawane tutaj dotyczą przede wszystkim zielonych herbat z Japonii takich jak sencha, kukicha czy genmaicha.



ZIELONA HERBATA - CZYNNIKI PARZENIA


Dobrej jakości liście herbaty

Zwracać uwagę skąd pochodzi herbata, czy jest czy dobrze przechowywana i zapakowana, jaki ma termin przydatności do spożycia.

Generalnie należy stosować ok. 3g liści (czubata łyżeczka do herbaty) na 200-300 ml wody.  Zalecamy na początek stosowanie takich właśnie proporcji. Ponieważ rozmiary liści różnych herbat i producentów różnią się znacznie, to można użyć wagi kuchennej, aby sprawdzić ile łyżeczek suszu to wychodzi. 

Takie proporcje stosujemy w naszym, zachodnim sposobie parzenia zielonych herbat. W Japonii często stosuje się więcej suszu na czajniczek herbaty, ale za to daje jeszcze krótszy czas parzenia. 

Jeśli chodzi o czajniczek do parzenia herbaty, to można stosować jego najróżniejsze rodzaje: kamionkowe, porcelanowe, szklane czy metalowe. Zielona herbata lubi jednak rozwijać swoje liście w trakcie parzenia, więc przydatne mogą być czajniczki, gdzie liście mają wystarczająco dużo miejsca do rozwinięcia się, a nie są ściśnięte w wąskim, metalowym sitku czy zaparzaczu. Ważna też jest pojemność czajniczka - mniejsza pojemność daje nam lepszą kontrolę nad ilością suszu do naparu. Lepiej zrobić 2-3 parzenia w mniejszym czajniczku niż 1 w dużym dzbanku.


Zielona herbata - parzenie


Temperatura parzenia

Zielone herbaty, w zależności od rodzaju, parzymy wodą o temperaturze od 60℃ do 90℃. Temperatura ok. 80℃ jest odpowiednia dla większości herbat.

Najlepiej jest zagotować świeżą, nieprzegotowaną wcześniej wodę, a następnie ostudzić ją przez 3-4 min do pożądanej temperatury. Można wlać gorącą wodę do pustego czajniczka, aby go ogrzać (nie zabiera wówczas ciepła parzącej się w nim później herbacie), następnie rozlać tą wodę do czarek, aby również je ogrzać, a na koniec wlać tą samą wodę z powrotem do czajniczka z suszem. Susz wsypujemy do czajniczka w czasie, gdy ogrzewają się czarki. Woda po ogrzaniu czajniczka i czarek spadnie do pożądanej przez nas temperatury i będzie odpowiednia do parzenia herbaty.


Zielona herbata - temperatura parzenia

Czas parzenia

Japońskie zielone herbaty parzymy w czajniczku ok. 50 sekund. Jest to optymalny czas aby wydobyć  z liści herbaty odpowiednią równowagę pomiędzy aminokwasami (nadającymi herbacie jej słodycz i aromat) a polifenolami (nadającymi naparowi cierpki, gorzki smak). 

To aminokwasy nadają herbacie smak umami. Liście herbaty zawierają wiele aminokwasów, a wśród nich L-teaninę, mającą działanie relaksujące. Wśród związków polifenolowych występujących w herbacie najważniejsze są katechiny, będące silnymi przeciwutleniaczami. 

Właściwa temperatura i czas parzenia powodują, że w naparze będzie równowaga pomiędzy tymi różnymi związkami - będzie on wartościowy, smaczny i aromatyczny. Zbyt długi czas parzenia lub zbyt wysoka temperatura spowodują, że herbata stanie się gorzka.

Japońskie herbaty parzy się co najmniej dwukrotnie, a można też trzykrotnie. Po każdym zaparzeniu należy całkowicie odlać wodę z czajniczka, aby nie nabrała tam goryczki i nie zepsuła nam kolejnego naparu. Drugie parzenie powinno być krótsze od pierwszego (liście już się otwarły), a trzecie dłuższe.

Zielona herbata - parzenie . Zielona herbata - parzenie

RADY:

  1. Zagotować wodę i ostudzić ją do ok. 80℃ poprzez ogrzanie czajniczka i czarek.
  2. Zalać susz przestudzoną wodą i parzyć ok. 50 sek.
  3. Odlać dokładnie cały napar z czajniczka (potrząsnąć czajniczkiem kilka razy, aby upewnić się, że nie pozostała tam woda)
  4. Jeśli potrzeba wykonać kolejne parzenie z tym samym, pozostałym w czajniczku suszem.

Śledź nas na Facebooku