Indeks: MC-1

Marka: Osada Tea Japan

Matcha ceremonialna ekologiczna KAKITSUBATA 30g

Recenzje: 4

Wysokiej jakości matcha do codziennego użytku. Pochodzi z pierwszego zbioru. Pełna naturalnego słodkiego smaku umami,  pozbawiona goryczki. Ze względu na korzystną cenę polecamy herbatę Matcha Ceremonialna Ekologiczna KAKITSUBATA do codziennego picia z wodą i jako matcha latte, a także jako dodatek do zdrowych napojów. 

Cena 57,00 zł
Więcej
W magazynie
Wszystkie bestsellery
  • Japońska zielona herbata

  • Pakujemy na prezenty



Zielona herbata cold brew


Najprostsza do przyrządzenia!

Parząc zielone herbaty często psujemy ich smak zalewając je zbyt gorącą wodą lub parząc zbyt długo. Parząc zieloną herbatę na gorąco należy pamiętać o tym, aby zalać ją wodą przestudzoną do 80ºC i parzyć tylko przez 50 sekund (w przypadku naszej herbaty sencha).

W przypadku parzenia herbaty na zimno, tzw. „cold brew”, ten problem odpada. 


Zielona herbata cold brew



Jak przyrządzić herbatę „cold brew”?


Wieczorem, 1-2 łyżeczki herbaty zalewamy zimną wodą i wstawiamy z dzbankiem do lodówki na całą noc. Rano przelewamy przez sitko do karafki. Gotowe! 

Fusy pozostałe w dzbanku zalewamy zimną wodą i wstawiamy do lodówki na drugie parzenie cold brew.


Otrzymujemy herbatę, która jest delikatna w smaku - taka jaką zielona herbata powinna być. Smakuje wspaniale i nie można tego zepsuć. Idealna do zaskoczenia gości latem. Jej lekko cierpki smak, w połączeniu z kostkami lodu orzeźwia i dodaje energii na resztę dnia. 


Zielona herbata cold brew




Z czym podawać zieloną herbatę na zimno?


Zielona herbata parzona na zimno to najlepszy sposób na popołudniowy spadek energii. Doskonale komponuje się oczywiście z sushi, ale rownież z serem gouda, pomidorami, bazylią, ananasem czy jabłkami.


Zielona herbata cold brew




ZIELONA HERBATA Z ZIOŁAMI I MIODEM


Latem polecamy picie zielonej herbaty parzonej na zimno. Serwowana z kostkami lodu jest przepyszna: delikatna, słodkawa a jednocześnie lekko cierpka znakomicie orzeźwia. Letnimi popołudniami możemy jednak trochę poszaleć i spróbować zimnej herbaty z dodatkami. Zimna zielona herbata znakomicie komponuje się ze świeżymi ziołami takimi jak szałwia, mięta, bazylia, rozmaryn czy trawa cytrynowa. Pachnąca gałązka lub świeży listek ziołowy, do tego kropla miodu i gotowe! Życzymy dobrej zabawy!

RADA: Nie zapominajmy o drugim parzeniu cold brew. Tak - można parzyć na zimno 2 razy ten sam susz.

Za pierwszym razem liście herbaty można również parzyć krócej np. ok. 4 godzin - herbata będzie wtedy łagodniejsza w smaku. Nie bójmy się eksperymentów :). 


Więcej o zielonej herbacie dowiesz się tutaj RODZAJE ZIELONEJ HERBATY i tutaj ZIELONA HERBATA - PARZENIE

Śledź nas na Facebooku