• Japońska zielona herbata

  • Pakujemy na prezenty


yamabuki nadeshiko






*

*

Ta niezwykła herbata nosi nazwę „Yamabuki Nadeshiko” , co można przetłumaczyć jako „Japońska Piękność”. 

Powstaje ona z ekologicznej zielonej herbaty przetworzonej w procesie fermentacji, przy użyciu czarnej pleśni „koji” - tej samej, która jest używana do produkcji sake, sosu sojowego czy pasty miso.

Produkcja tej herbaty rozpoczyna się w taki sam sposób jak tradycyjnej zielonej herbaty: utlenianie liści zostaje zatrzymane przez podgrzewanie na parze, następnie liście są zwijane i suszone. W tym momencie powstaje klasyczna wyjściowa herbata aracha. Następnie, liście herbaty są ponownie nawilżane, przed zmieszaniem z czarną pleśnią „koji”, w celu rozpoczęcia fermentacji. Fermentacja trwa 10 dni, po czym następuje ostateczne suszenie liści. 

Japończycy wykorzystując swoje doświadczenie w fermentowaniu sake, miso lub sosu sojowego stworzyli zupełnie nową fermentowaną drobnoustrojami herbatę! W efekcie otrzymujemy herbatę bliską herbacie  puerh, ale stworzoną w Japonii i pod wpływem japońskiej kultury kulinarnej. 

Jest to innowacyjny produkt naszego producenta.

*

*


yamabuki nadeshiko

*

*




Gdzie w klasyfikacji herbat mieści się herbata Yamabuki Nadeshiko?

W klasyfikacji herbat Yamabuki Nadeshiko zajmuje nowe, osobne miejsce. 

W uproszczeniu herbaty dzielimy na: 

- nieoksydowane lub minimalnie oksydowane (zielone) 

- częściowo oksydowane (oolong) 

- oksydowane (czarne)  

- fermentowane drobnoustojami (puerh, Yamabuki Nadeshiko). 

Herbata Yamabuki Nadeshiko jest fermentowana drobnoustrojami pod ścisłą kontrolą człowieka: w sterylnych warunkach, przy użyciu opatentowanych pleśni, przez ściśle określony czas. Efekt jest wspaniały! Powstaje czysta, zdrowa, ekologiczna herbata z wyjątkowymi właściwościami!

Umieszczamy ją w kategorii puerh, ale jest to coś zupełnie nowego, innowacyjnego.

Herbata ta nie jest tak ziemista ani stęchła jak puerh - jest o wiele słodsza. Jest to czysty lekki napar, wyraźnie intensywny na początku, przechodzący w delikatną słodycz na końcu.

W odróżnieniu od herbaty puerh, Yamabuki Nadeshiko wytwarzana jest w sterylnych warunkach (specjalne sterylizowane pomieszczenia), przy użyciu opatentowanych pleśni i techniki używanej do produkcji tradycyjnej japońskiej żywności. 

W procesie produkcji tej herbaty powstają dwa nowe polifenole o nazwie „teadenol A” i „teadenol B”, które odpowiedzialne są za obniżenie poziomu tłuszczów i cholesterolu w organizmie.

Nagrody:

Światowy Konkurs Zielonej Herbaty 2015 ZŁOTY MEDAL

Światowy Konkurs Zielonej Herbaty 2010 NAGRODA PIONIERSKA

*

*

yamabuki nadeshiko